120 de ani de costume de baie

costume de baie colorate pe umerașe
Sursa foto: unsplash.com

Vara se apropie cu pași repezi, iar plaja te așteaptă la fel de nerăbdătoare ca în fiecare an. Dar înainte să îți pregătești bagajul pentru vacanța de vis, asigură-te că ai costumul de baie perfect pentru tine. Fie că alegi un costum de baie din garderoba personală, fie că ai decis să achiziționezi unul nou, ține minte: Vintage is the way to go! Iar ca să te inspiri, ți-am pregătit o scurtă istorie a costumelor de baie: 120 de ani de costume de baie.

Annette Kellerman în costum de baie
Annette Kellerman, sursa foto: picryl.com

1900

Înotătoarea și actrița australiană Annette Kellerman a fost una din primele femei să poarte un costum de baie one piece mai revelator decât costumele cu pantalonași care erau acceptate atunci. Annette a fost arestată pe o plajă din Boston în 1909 pentru indecență după ce a purtat costumul de baie care îi venea deasupra genunchilor.

1910

Anii 1910 au fost martorii primei schimbări majore din lumea modei și anume costumul de baie croșetat, cu colanți, acest stil fiind considerat foarte îndrăzneț pentru perioada respectivă.

Jean Harlow în costum de baie one-piece
Jean Harlow, sursa foto: pinterest.com

1920

În anii 20, costumele de baie au devenit mai scurte și mai mulate pe corp, fiind mai confortabile în timpul înotului.

1930

Costumele de baie din două piese, dar care păstrau buricul acoperit, au crescut în popularitate în anii 30. În același timp, celebrități precum Jean Harlow, originala „Blonde bombshell” s-au afișat în stiluri one-piece mult mai feminine decât înainte.

1940

Odată cu al doilea Război Mondial, se impune o raționalizare a materialelor. Femeile încep să prefere siluetele de tip clepsidră. Acest aspect aduce mai multă eleganță în costumele de baie. Apar costumele de baie din două piese, din materiale ce se întind pe piele. Acestea sunt sub formă de sutiene generoase și slip cu talie înaltă.

Designul original se datorează lui Luis Reard, care a inventat termenul de bikini în 1946. După ce s-a chinuit să caute un model potrivit să poarte acest stil de costum de baie, Reard a ales-o pe Micheline Bernardini, o dansatoare de 19 ani din Paris. Designul original de bikini era atât de mic încât încăpea într-o cutie de chibrituri.

1950

După primul concurs Miss World din 1951, modelul bikini a fost interzis din concursurile de frumusețe, însă nu pentru mult timp. Marilyn Monroe a devenit o figură feminină iconică a secolului trecut datorită faimosului itsy bitsy teeny weeny polka dot bikini.

1960

Ursula Andress a făcut senzație în al său bikini, drept The Original Bond Girl în primul film James Bond. Scena iconică din film va rămâne parte din istoria cinematografică mulți ani de acum înainte. 40 de ani mai târziu, faimosul bikini a fost vândut la licitație pentru 60000 de dolari.

1970

Anii 70 au fost martorii revenirii la modă a costumelor de baie one-piece, când sex-simbolul și starul din Charlie s Angels, Farrah Fawcett a purtat costumul ei de baie roșu. Fotografiile cu vedeta au determinat nașterea unui trend pentru costumele de baie foarte strâmte, cu decolteuri joase.

De asemenea, căutate și astăzi, intrigantele modele string bikini au crescut în popularitate. Costumele de baie tanga bikini au fost introduse în Brazilia, în 1974.

1980

Elle Macpherson, modelul de pe coperta revistei Sports Illustrated a purtat slipul high waste, reprezentativ pentru anii 80, la fel ca modelele îndrăznețe, în două nuanțe.

1990

În anii 90 a avut loc întoarcerea costumului de baie one-piece prin apariția Pamelei Anderson în show-ul Baywatch.

2000

Boy shorts și sutienele în formă triunghiulară au reprezentat un trend în anii 2000, apărând în filmul Blue Crush. Sutienele și pantalonii se vindeau separate tocmai pentru a le permite femeilor să combine și să asorteze culori și stiluri după propriul plac.

2010

Din 2010 producătorii de costume de baie au început să-și construiască modelele astfel încât acestea să se potrivească pe toate tipurile de corp. Modelele de bikini body-inclusive încurajează mișcarea body positivity pentru toate femeile, indiferent de mărimile purtate.

2020

Împrumutând detalii din deceniile trecute, moda recentă se concentrează pe costume de baie ce se pot combina în foarte multe feluri. Poți alege de la bikini mai decoltați sau cu talie înaltă, la sutiene cu forme triunghiulare sau costume de baie dintr-o singură piesă, în stil retro. În prezent se fac cele mai multe combinații împrumutate din stilurile anilor trecuți.

Surse: life.ro, Glamour, Pinterest

Conținut tradus și adaptat de Alice Constantinescu.