Ghid complet al stilului vintage – caracteristici și idei de ținute

6 tinute vintage de stiluri diferite

Chiar dacă moda este într-o continuă schimbare, stilul vintage a ramas unul dintre cele mai apreciate tendințe ale secolului XXI. Acesta se află peste tot, în fashion, design interior și exterior, în muzică, fiind printre noi în fiecare zi. Stilul vintage se regăsește în special în ținute, deoarece acestea au ieșit în evidență de-a lungul ultimelor secole. Astfel, s-au format diferite categorii de outfit-uri vintage care se poartă chiar și în zilele de azi. Acest articol vă va prezenta un ghid complet al stilului vintage, punând accentul pe caracteristicile acestuia și pe idei de ținute.

@vintager.ro

Which one is your favourite? 👇🏼🤩 www.vintager.ro #y2k #90s #80s #70s #vintage

♬ sunet original – VINTAGER

Ce este mai exact stilul vintage?

Stilul vintage este un termen care este folosit pentru diferite tipuri de outfituri. Daca introducem tag-ul #vintageaesthetic, ne vor apărea o multitudine de ținute aparținând din perioade diferite, cu caracteristici diferite.

Vintage este un adjectiv care se folosește pentru orice lucru vechi de cel puțin 15-20 de ani, dar care să nu depășească 100 de ani. De aceea categoriile în care se împarte acest stil datează din anii 40′, până la începutul aniilor 2000′.

Cuvântul “stil” este folosit pentru a denumi un lucru sau o persoană cu bun gust, care emană frumusețe și clasă.

Împreună stilul vintage se referă la idealurile de frumusețe în moda din ultimii 100 de ani.

Cum să ne îmbrăcăm vintage?

Icon by iconixar on flaticon

Teoretic vorbind, este foarte ușor să ne îmbrăcăm vintage, tot ce trebuie să facem este să purtăm haine vechi. Practic vorbind, este dificil să purtăm haine vintage și să le facem să arate “cool”.

Trebuie să ne găsim stilul potrivită din multiplele categorii de vintage, sau să îmbinăm mai multe între ele. Nu există o regulă anume. Totul stă în atitudine. Atâta timp cât emanăm confidence, purtând outfituri în stil vintage, înseamnă că am dat lovitura.

Acestea sunt cele mai importante categorii de outfit-uri vintage:

ll

2000’s vintage – Y2K aesthetic

6 outfituri specifice aniilor 2000

Începutul aniilor 2000 strigă “Mean Grils”: fuste, fuste plisate, crop top-uri, pantaloni largi, trening Juicy Couture, pantaloni cu talie joasă, ochelari de soare, sclipici, agrafe, curele etc. Acest tip de vintage s-a întors din nou în trend de curând. Odată cu el, pe lângă haine, au reintrat în trend sprâncenele subțiri și conturul închis al buzelor. Este un trend kitschos, dar care are personalitate. Dacă ne asumăm acest tip de haine, vom fi în centrul atenției cu siguranță – în sensul bun.

Aici sunt câteva articole vestimentare Y2K, care se pot găsi la magazinul Vintager

lll

90s vintage – GRUNGE aesthetic

6 outfituri in stilul aniilor 90

Anii 90 sunt cunoscuți ca fiind o eră rock. Cel mai influent om era Kurt Cobain, explicându-se acest aer grunge al outfit-urilor – pantaloni de piele, geci de piele, geci de blugi, mom jeans rupți, bandane, ochelari de soare rotunzi. Opus cu acest trend, s-au păstrat și tente “flower power” din anii 70, precum fuste lungi, multe imprimeuri încărcate. Acest deceniu dă o libertate foarte mare în crearea ținutelor.

Aici sunt câteva articole vestimentare specifice aniilor 90, care se pot găsi la magazinul Vintager

80s vintage – RETRO aesthetic

6 tinute in stilul aniilor 80

Unul dintre motivele pentru care moda aniilor 80 s-a întors în trend a fost apariția serialului de succes “Stranger Things”. Caracteristicile acestui deceniu sunt culorile țipătoare, imprimeuri cu forme geometrice, pulovere urâte, pantaloni lungi evazați, mâneci bufante, geci colorate, jambiere, bentițe. Din nou un trend destul de kitschos, dar odată stăpânit, vom face senzație.

Aici sunt câteva articole vestimentare specifice aniilor 80, care se pot găsi la magazinul Vintager

70s vintage – HIPPIE aesthetic

6 outfituri in stilul aniilor 70

Precum am amintit mai sus, anii 70 strigă “Flower Power”, lăsându-și amprenta și asupra aniilor 90. Acest stil hippie este caracterizat de lucruri croșetate, blazer-uri de piele, pantaloni largi drepți sau evazați, bluze și cămăși cu guler, imprimeuri florale, ochelari rotunzi. Este un trend care surprinde însă prin paleta de culori, având un vibe relaxant și bun.

Aici sunt câteva articole vestimentare specifice aniilor 70, care se pot găsi la magazinul Vintager

60s vintage – MOD aesthetic

6 outfituri in stilul aniilor 60

Fashionul din anii 60, în special din prima jumătate, este inspirat după modelul outfit-urilor lui Mary Quant, fashion influencer-ița deceniului. Acest stil se caracterizează prin tăieturi drepte, design-uri curate și simple, imprimeuri țipătoare, combinații îndrăznețe de culori, rochii drepte scurte. Cea de-a doua jumătate a deceniului este total opusă stilistic, predominând din nou acest concept de “Flower Power” dus la extrem prin combinații haotice de print-uri.

Aici sunt câteva articole vestimentare specifice aniilor 60, care se pot găsi la magazinul Vintager

FAIRYCORE aesthetic

6 tinute in stil farycore

Fairycore este un tip de vintage care nu se clasifică după deceniu, ci pur și simplu după vibe-ul său desprins din povești. Își are originile în basme, legende sau chiar filme cu creaturi mistice. Primul film Lord of The Rings a dus la explozia acestui trend la începutul aniilor 2000. Deși atunci avea o tentă tocilărească, abordată în mare parte de gamer-i, în zilele de astăzi este unul dintre cele mai iubite și purtate tipuri de vintage. Rochiile de satin, rochiile cu voaluri, mâneci bufante, urechi de elf, aripi de zână, culori neutre și reci, ne fac să ne simțim cu adevărat personajul principal în filmul nostru.

Aici sunt câteva articole vestimentare de tip Fairycore, care se pot găsi la magazinul Vintager

COTTAGECORE aesthetic

6 outfituri care se incadreaza stilului cottagecore

Cottagecore este din nou un trend care nu se clasifică după deceniu, ci este un tip de vintage care pune accentul pe natură, viața la fermă, libertate, good vibes only. Acest stil seamănă destul de mult cu 70s vintage, dar este mult mai chic și exprimă mai multă liniște și naivitate. Rochiile și top-urile de bumbac sau brodate, mânecile bufante, umerii goi, imprimeurile florale, îmbină perfect naturalețea chic al acestui trend.

Aici sunt câteva articole vestimentare de tip Cotagecore, care se pot găsi la magazinul Vintager

ANTIQUE aesthetic

6 outfituri in stil antique

Nu în ultimul rând, stilul Antique este cel mai vechi tip de vintage. Acesta marchează sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind un tribut al romantismului. Deși seamănă destul de mult cu Fairycore sau chiar și cu Cottagecore, are un aer regal, ieșind în evidență prin eleganța lui. Stilul Antique este caracterizat doar de rochii, în special rochii lungi, largi de la brâu în jos, rochii cu tulle sau voal, mâneci bufante, corsete etc. Pe lângă outfit, acest stil necesită o atitudine la fel de elegantă pentru a putea fi abordat.

Aici sunt câteva articole vestimentare de tip Antique, care se pot găsi la magazinul Vintager

Acestea sunt în mare parte categoriile definitorii ale stilului vintage. Desigur, exista nenumărate combinații între ele pe care le putem încerca. Odată ce ne asumăm acest tip de outfit-uri, hainele vintage vor face toată treaba pentru noi, scoțându-ne din basic. Toți ochii vor fi ațintiți asupra noastră.

Astfel, putem fii de acord că hainele vintage sunt cu mult peste hainele de tip fast fashion. Ajutați plantea și creați-vă cele mai cool outfituri! Cumpărați haine vintage!

Vintager Shop